Gratis fragt ved køb over 1000 kr    ✔Hurtig levering    ✔14 dages fuld returret   ❤din ekspert i knive

Sådan vælger du den rigtige slibesten til dine køkkenknive

Sådan vælger du den rigtige slibesten til dine køkkenknive
Vis:
Sortér efter:
Ægte Japansk Kombi Slibesten fra Kasumi (Kornstørrelse 240/1000)  ..
609,00kr Excl. moms: 487,20kr
Professionel Japansk Kombi Slibesten fra Kasumi (Kornstørrelse 3000/8000) ..
909,00kr Excl. moms: 727,20kr
Knivblok til 6 Japanske Køkkenknive En knivblok af denne type er netop en af de bedste ..
1.609,00kr 1.050,00kr Excl. moms: 840,00kr
Unik anti-stick magnet til Køkkenknive fra japanske Kasumi Denn..
109,00kr 55,00kr Excl. moms: 44,00kr

Vælg dine slibesten efter netop dit behov

Illustration af forskellige Kasumi Japanske Vådslibesten

Der findes mange utroligt mange forskellige slibesten i forskellige kvaliteter og til forskellige formål.

 

Hvilken slibesten er nu den helt rigtige til netop dit behov?

 

Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvilken slibesten man skal vælge, hvis man vil i gang med at slibe sine kokkeknive selv.

 

Slibesten kan groft deles op i forskellige typer:

1. Diamant slibesten.
Denne type slibesten er relativ dyr og bør kun anvendes til at slibe keramiske knive med.


2. Vådslibesten
Den mest udbredte type er vådslibestenen. Dette skyldes at det dels er den type slibesten, der er nemmest at anvende, og del fordi den har den bedste performance i forhold til prisen.

 

Inden for vådslibesten er der to kategorier.

1. Slibesten til vand:

Slibesten til vand sviner ikke på samme måde som dem til olie. De efterlader kun vand på dit køkkenbord, hvilket nemt kan tørres op.
Desuden kan vådslibestenen til vand, nemt renses efter endt brug, ved at skylle den under vandhanen.


2. Slibesten til olie:
Slibesten til olie har den ulempe at de sviner en del, og så er de samtidig også svære at rengøre efter endt brug.
 

Slibesten og kornstørrelser:
 

Slibesten har forskellige kornstørrelser, præcis ligesom med et stykke sandpapir.
Jo grover kornstørrelsen er, jo mere materiale fjerner slibestenen fra køkkenkniven.

Hvis det er et godt stykke tid siden at din kniv er blevet slebet eller hvis din kniv er meget sløv, så skal du starte med en grov kornstørrelse, som eksempelvis korn 400.

Derefter afsluttes med en finere kornstørrelse for at give knivsæggen en fin overflade.

Almindeligvis kan man afslutte med korn 1000. Ønsker man at super optimere knivsæggen, så kan man fortsætte med at slibe kniven med endnu finere korn størrelser, som eksempelvis korn 5000.

 
De mest almindelige kornstørrelser er følgende:

#400
#1000
#3000
#5000
#8000

 

Det kan bedst betale sig at købe slibesten, som har to sider med to forskellige kornstørrelser (kombi slibesten).
De er meget praktiske idet man så har begge kornstørrelser lige ved hånden og prisen for en kombineret kornstørrelse på slibestenen er lavere end ved køb af slibesten med kun en kornstørrelse.

 
Vi anbefaler at man starter med en våd slibesten i korn 400/1000, samt et keramisk strygestål til at vedligeholde knivsæggen i det daglige.
Denne anbefaling dækker de mest almindelige behov, når der skal slibes køkkenknive.

Ønskes der en skarpere køkkenkniv, så bør man overveje tilkøb af en slibesten i korn 3000/8000. Men denne kan man opnå en helt utrolig velpoleret og super skarp knivsæg.

 

Tip ved brugen af slibesten af typen vådslibesten:

For at opnå de bedst mulige resultater, med slibning af knive på en vådslibesten, skal slibestenen først gennemblødes (vandbad) i vand i ca. 15 til 30 minutter. 
Derefter skal man sørge for, at selve slibestenen altid forbliver lidt våd, mens selve slibningen af kniven foretages. 
Et par få dråber med vand fra en håndflade, er nok til at slibestenen yder sit bedste.

Som du nok allerede er bekendt med, så er japanske køkkeknive nogle af verdens skarpeste knive.

 

Japanske Slibesten er overlegne

 

I Japan er det faktisk fast kutyme, at slibe sine køkkenknive på en japansk slibesten. Det er en del af kulturen.

Når selv en meget sløv og slidt køkkenkniv, først er blevet skærpet på en japansk slibesten, så er den skarp som et baberblad.

Forklaring er ganske enkelt den, at japanske slibesten er helt overlegne i forhold til andre slibemetoder og slibeprodukter.

 

Knivstål og hårdhed

Knives stål og hårdhed kan variere meget.
Standardtyper af stål har et hårdhedsniveau på ca. 53 HRC i Rockwell-skalaen. 
Det vigtigste kendetegn ved disse ståltyper er, at de er ret "bløde", da de normalt har mindre end 0,4% kulstofindhold. 

Følgende gælder for slibning af knive: 
Jo blødere stålet på et knivblad er, jo lettere er det at skærpe det, men det vil forbliver skarpt i kortere tid.

Knive med stål der har et højt kulstofindhold (1% eller derover) betegnes som "stive" eller "hårde". 
Disse ståltyper findes eksempelvis ved de japanske knive. 
Japanske køkkenknive har således ofte klinger, som er fremstillet af meget hårdt stål, såsom VG10-stål. 
For disse ståltyper går Rockwell-hårdheden normalt op til 61 HRC, og i nogle tilfælde kan den være så høj som 63 HRC. 

Det er vigtigt at bemærke: 
Jo hårdere stålet er, jo skarpere er det, og jo længere varer det med en skarp kant. 
Jo mere "hårdt" stålet er, desto mere skrøbeligt er det, fordi det er mindre fleksibelt.

Hårdt stål er mindre modstandsdygtigt over for eventuelle slag. 
Det forklarer også, hvorfor de fleste japanske knive ikke tåler at blive tabt på gulvet i køkkenet.

 

Hvilken slibesten er den rette til dine knive?

Ofte er det ikke helt let, at skulle vælge den rette slibesten. 
På grund af den store variation af kornstørrelser på de forskellige slibesten og knivenes forskellige hårdheder, er det vigtigt at man lige gennemtænker sit kommende køb. 
Vælges den rigtige slibesten lige fra starten, sikrer man muligheden for at kunne vedligeholde sine knive effektivt og i meget lang tid.

 

Nedenstående oversigt er en generel vejledning til valg af slibesten.

 

- Knive med et knivblad som har en lav hårdhed (under 53 HRC): 
Det anbefales at bruge en slibesten med tykke og grove korn.
Bruges en slibesten med fine korn til denne type klinge, holder kniven ikke sin skarphed ret længe. 
Det anbefales at slibe på en slibesten med kornstørrelse 800. 
Hvis klingen er meget sløv, kan en grovere slibesten overvejse, da dens slibende overflade vil være ideel til at omforme den beskadigede kant af klingen. 
I helt ekstrene tilfælde bør kornstørrelse 500 ikke overskrides.

- Knive med et knivblad med medium hårdhed (mellem 53 og 58 HRC): 
Disse knive kan slibes på en slibesten med kornstørrelse 800-1000. 


- Knive med et knivblad som har en medium hårdhed (mellem 56 og 59 HRC): 
Knive med disse klinger, kan slibes med mellemstore korn fra 1000 til 3000 korn. 
Med denne slibesten kan man virkelig tilføre en signifikant skarphed til sine knive.
I nogle tilfælde kan man, afhængigt af knivmodellen, opnå at kniven bliver ligeså skarp som et barberblad. 


- Knive med et knivblad som har en høj hårdhed (mellem 60 og 62 HRC): 
Til disse klinger anbefaler vi slibesten med kornstørrelse 3000/8000. 
Det er vigtigt at selve slibningen af kniven foretages trinvist, fordi det er vanskeligere at slibe på en slibesten med fine korn en sten med grove korn. 
Derfor er der kombinationssten tilgængelige, som således har to forskellige sider.
Ved først at slibe på den grove side af stenen og derefter på den fine side af stenen, fortager man det man kalder trinvis slibning
 

Start altid med slibningen på de mindre fine korn og afslut slibningen på de fineste korn. 
Sten med fine korn er beregnet til klinger lavet af stål i meget høj kvalitet.

 

- Knive med et knivblad som har en ultrahøj hårdhed (over 63 HRC): 
Sådanne knive kræver en slibesten med mindst kornstørrelse 8000. 
Faktisk er det muligt at få slibesten med en endnu finere kornstørrelse end kornstørrelse 8000, men de er naturligvis ekstremt dyre. 
Slibesten med kornstørrelse 8000 anvendes også af japanske kniv-eksperter og anses som værende mere end rigeligt.

 

Slibesten fra Kasumi i høj kvalitet

 

Undgå at købe de helt "billige" udgaver af slibesten.

Ofte er der online butikker, som annoncerer med "japanske slibesten" til meget lave priser.

Desværre er disse sten oftest af meget dårlig kvalitet og så er de tillige produceret i Kina.

Lad være med at købe sådanne slibesten og spar dig selv for en stor skuffelse.

 

Kvalitet koster og derfor er prisen høj på autentiske japanske slibesten. 

 

Vores japanske slibesten af mærket Kasumi, fremstilles i byen Seki i Japan af.

De japanske slibesten fra Kasumi, som er listet på Nyttigbras.dk, er direkte importeret fra den japanske knivproducent Sumikama i Japan.

Derfor kan du være 100% sikker på at du modtager ægte japanske slibesten hos Nyttigbras.dk

Det er nemlig den japanske virksomhed Sumikama, som står bag mærket Kasumi, som er et high-end brand i hele verden..

 

Slibning af allerede fine og skarpe japanske knive, på en Kasumi slibesten med kornstørrelse 3000/8000, vil medføre at kniven bliver ligeså skarp som et nyt barberblad.

Faktisk anvendes denne type af slibesten, ved polering og finish på de meget dyre håndlavede japanske Samurai-sværd.

 

Se vores eksklusive japanske køkkenknive fra Kasumi

 

Kasumi Slibesten, typer af slibesten, slibesten til vand, slibesten til olie, slibning af køkkenknive med vådslibesten, slibning af køkkenknive med japanske slibesten, kornstørrelser på slibesten, guide til valg af korrekt slibesten, kategorier af slibesten, typer af slibesten, valg af kombi slibesten til slibning af knive, rengøring af vådslibesten