Tips til valg af bushcraft kniv

Oprettet af nyttigbras 22-11-2018 0 Kommentarer Knive & multitools (Dansk),

Stil krav til valg af bushcraft kniv

 

Når man virkelig skal ud og ”være et med naturen”, så er det tvingende nødvendigt at man medbringer en god kniv.

Man har brug for en kniv, som kan holde til strabadserne og som samtidig altid ”leverer varen”.

 

Metode til valg af rette kniv


Knive findes i mange forskellige varianter. 

 

Knivene er udført i forskellige materialer, har forskellige størrelser og naturligvis også helt forskellige brugsområder. 


En kniv som er helt perfekt til friluftsliv, ødemarken, felten og virkelig hardcore bushcraft, behøver ikke at være oplagt at bruge i forbindelse med andre aktiviteter.

 

Man vil måske foretrække en anden og mere simpel kniv til den lette vandretur eller spejderliv.

Måske ville en schweizerkniv være at foretrække til ture af denne karakter, hvor der ikke skal flækkes træ i timevis.

 

Regel: Husk altid på, at en kniv, ikke bare er en kniv! 


Man bør således altid overveje, hvad kniven egentligt skal anvendes til. 


Man bør stille sig selv følgende spørgsmål, inden man beslutter sig for et valg af kniv: 

 

- Skal der primært snittes og arbejdes i træ? 

 

- Skal der renses fisk?

 

- Skal kniven bruges i forbindelse med jagt

 

- Skal kniven eventuelt også kunne bruges i forbindelse med madlavning? 

 

- Skal der kunne laves ild med kniven? 

 

- Skal man kunne lave huller i træ med kniven?

 

- Skal man kunne lave konstruktioner ude i naturen med kniven?

 

- Skal kniven anvendes til overlevelse i vildmarken?


Ovenstående metode vil kunne hjælpe dig på vej med at vælge den rette kniv til opgaven eller turen.

 

En god bushcraft kniv skal altid ligge godt i hånden, uanset om hænderne er tørre, våde eller fugtige!

Kniven skal være robust, pålidelig og skarp. Den skal heller ikke ruste ved brug i fugtige omgivelser.

Der er ikke noget værre end en sløv og rusten kniv, når man skal snitte i grene eller foretage andre forme for snitteopgaver ude i det fri.

 

Skal man med lethed kunne lave ild med en kniv og et ildstål, så er der måske et behov for en kniv der er skarpkantet i ryggen af knivbladet.
 

En bushcraft kniv der har en skarpkantet ryg er betydeligt nemmere at anvende sammen med et ildstål.

 

Desuden bør bushcraft knive heller ikke være alt for store og klodsede.

 

En virkelig god bushcraft kniv, skal have en passende klingelængde og så bør den også som udgangspunkt være helsmedet (Full Tang).

 

Hvad betyder Full Tang?

 

At en bushcraft kniv er "Full Tang" betyder at knivstålet går hele vejen, fra spidsen af kniven og ud gennem håndtaget på kniven. 
 

Hvis klingen (tangen) blot er tyndt støbt ind i grebet, så er der en meget stor risiko for, at denne går i stykker.

 

Oftest sker det at kniven går i stykker, hvis den anvendes til at flække træ med.

 

Full Tang kan sidestilles med at en kniv er helsmedet.

 

At en kniv er helsmedet betyder at den er væsentligt mere robust og har mere tyngde end øvrige knive.

 

Allerede ved at have gjort sig ovenstående basale overvejelser, i forhold til hvad man som minimum bør forvente sig af sin bushcraft kniv i forbindelse med friluftsliv, kan man pejle sig ind på at selve ståltypen på knivklingen er vigtig.

 

bushcraft knive og camping

 

En bushcraft kniv som har en god spids og en særlig vinkling på knivklingen anbefales til ekstremt friluftliv.
 

Årsagen til at kniven bør have en god spids, er at den så kan anvendes til at lave huller i træ med. 
 

I det hele taget, så går rigtig Bushcraft jo ud på, at man er i stand til at lave simple konstruktioner af forskellig karakter i naturen.
 

Det stiller store krav til det vigtigste udstyr, nemlig Bushcraft Kniven!

 

Man kan naturligvis få billige outdoor knive til friluftsliv og camping, men husk altid på at der faktisk er en grund til at disse knive er så "billige".

Oftest er disse knive produceret af materialer i lav kvalitet, hvilket man utvivlsomt også hurtigt finder ud af, efter ganske få ganges brug.

 

Billige knive har som hovedregel vanskeligt ved at bevare skarpheden og de bliver derfor hurtigt sløve.

Desuden er det yderst sjældent, at man finder en "billig kniv" som er helsmedet og har et håndtag i god kvalitet.

 

Hvis man seriøst ønsker sig en bushcraft kniv, som er virkelig skarp og som samtidig også holder skarpheden i længere tid ad gangen, så bør bushcraft knive udført i ATS 34 stål, bestemt indgå i overvejelserne i valg af kniv.

 

Oversigt over de mest kendte typer af stål

 

ATS 34 Stål

 

ATS-34 fra Hitachi er den japanske version af det amerikanske 154CM stål.

Denne ståltype er verdenskendt som rustfrit stål af ekstrem høj kvalitet.

Der er således tale om high-end rustfrit stål i verdensklasse!

ATS 34 stål benyttes aldrig ved masseproducerede køkkenknive, fordi der er tale om en dyr type af stål.

 

Dog findes der enkelte high-end producenter, som benytter denne type af stål i små partier af eksklusive køkkenknive.

Køkkenknive med en knivklinge bestående af ATS 34 stål, har som regel en vejledende pris på mere end 300 euro!

ATS 34 stål har et højt indhold af kulstof og krom, og det indeholder desuden molybdæn for at øge hårdheden.

Desuden har stålet en meget høj slidstyrke, der dog kan være svært at skærpe på grund af dets høje hårdhed.

 

154CM/ATS 34 stål

 

En forædlet og dermed hårdere udgave af 440C, der bl.a. holder sin skarphed bedre. Der er bl.a. tilsat Molybdenum for at beholde den rustfrie egenskab trods det hårdere materiale. Ligger typisk omkring 60 på HRC-skalaen.

 

ATS-34 stål har en virkelig god korrosionsbestandighed.

 

Modstandsdygtigheden over for rust, er dog ikke er lige så høj, som ved den mere almindelige 400-stål-serie (440, 440A, 440C m.fl.).

 

440C stål

 

En god allround rustfri stål, der modstår rust, slibes nemt, holder sin skarphed rimeligt og tåler relativt hårdt brug. Ligger typisk mellem 56-58 på HRC-skalaen.

 

12C27 stål

 

fra Sandvik, som bruges i mange knive. Eksempelvis anvendes denne ståltype hos Mora Knive. 12c27 stål er et relativt prisbilligt, fint og rustfrit hårdmetal. Det har en relativ høj hårdhed, er nemt at slibe, kan nå en høj skarphed og har en god kantstabilitet. Alligevel har dette stål en lidt lavere slidstyrke end kvaliteter som 440C. Ligger typisk mellem 57-59 på HRC-skalaen.

 

Køkkenknive som er udført i ATS 34 stål er altså virkelig gode knive.

 

VG10 stål

 

Anses af mange som "creme de la creme" inden for knivstål, og stålet indeholder bl.a. vanadium, der gør det skarpere og endnu mere robust end 154CM/ATS 34. Dette stål ligger typisk omkring 60 på HRC-skalaen.

 

Eksempelvis finder du eksklusive japanske køkkenknive fra Kasumi, som har en klingekerne der består af omtalte VG10 stål.

 

Disse køkkenknive er ekstremt skarpe, hvilket i øvrigt også fremgår meget tydeligt af produktbeskrivelserne for de forskellige knive:

 

"Japanske køkkenknive er meget skarpe!

Ved forkert brug eller opbevaring , kan de forårsage alvorlige skader skader på andre personer eller genstande."

 

 

Der er naturligvis endnu bedre ståltyper tilgængeligt på markedet, hvis man da ellers er villig til at betale ekstremt mange penge for det!

 

 

Nyttigras.dk forhandler nogle af verdens bedste bushcraft knive med knivklinger af ATS 34 stål.

 

Du er meget velkommen, til at tage et nærmere kig, på vores udvalg af bushcraft knive i topkvalitet.

 

Disse outdoor knive er i øvrigt også meget velegnede til jagt og andet friluftsliv.

 

Vi håber at dette blogindlæg, bidrager med inspiration til købet af din næste bushcraft kniv!

 

Opret Kommentar (Spam og værdiløst indhold godkendes ikke)