Gratis fragt ved køb over 1000 kr    ✔Hurtig levering    ✔14 dages fuld returret   ❤din ekspert i knive

Schweizerkniven et globalt fænomen

Oprettet af nyttigbras 22-01-2017 0 Kommentarer Knive & multitools (Dansk),

Foldekniven fra Victorinox et globalt fænomen

 

Carl Elsener visionær frontmand hos Victorinox gennem 70 år.

 

Carl Elsener med den enormt populære lommekniv "Schweizerkniven"

Carl Elsener var en helt utrolig visionær forretningsmand og opfinder, som forvandlede den schweiziske hær kniv til et global fænomen.

 

Carl startede som en teenage lærling hos knivsmeden Carl Elsener, og han formåede at gøre en forholdsvis simpel lommekniv til et globalt og yderst berømt fænomen.

 

Han arbejdede for det schweiziske familie firma Victorinox gennem 70 år.

 

Gennem 57 år arbejdede han som administrerende direktør, og han beholdte den æresfulde, ja nærmest spirituelle titel "Senior Leader", indtil sin død i en alder af 90.

 

Fra simpel lommekniv til avanceret multitool

 

Den berømte røde schweizerkniv med det ikoniske schweiziske hvide kors, er gået fra at indeholde et enkelt blad i slutningen af ​​det 19. århundrede, til at inkorporere alt fra:

Ske, gaffel, kompas, skruetrækker, mini-skruetrækker til briller, dåseåbner, træ og metal sav, tandstikker, pincet, saks, tænger, nøglering, fiskekrog og forstørrelsesglas.

 

Elsener, formelt kendt som Carl Elsener III, præsiderede også hos Victorinox i det 21 århundrede og han medvirkede således ved ekspansion af andre produkter, herunder ure, tøj, bagage, rygsække og dufte.

 

Salget af schweizerknive styrtdykkede

 

"Krigen mod terror" efter 9/11, forårsagede at salget af de berømte schweizerknive styrtdykkede med op til 50 procent, efter at de blev forbudt af stort set alle flyselskaber som medbragt håndbagage.

 

En særlig udviklingsplan og i det hele taget et yderst gennemtænkt produktprogram, hjalp til med at holde det familiebaserede firma i Schweiz, oven vande, uden at man var nødsaget til at skulle afskedige loyale medarbejdere i år 2000.

 

Som administrerende direktør fra 1950 indtil 2007, hvor han overgivet til hans søn Carl Elsener IV, Elsener så sin kniv bringe et lille stykke af Schweiz til mere end 135 lande.

 

I dag produceres der 60.000 foldeknive dagligt, hvilket giver en nuværende årlig omsætning på mere end $500 millioner. Det betyder at Victorinox er den største bestik og kniv producent i Europa.

 

Schweizerkniven som globalt fænomen

 

Bjergbestigere har båret lommekniven til toppen af Mount ​​Everest, hvor den med overvejende sandsynlig, ganske sikkert har har reddet mange liv.

 

Selv amerikanske Nasa, uddeler de berømte schweizerknive til sine astronauter.

 

Fidel Castro brugte faktisk en Victorinox lommekniv til at klippe sine Havana cigarer med, før han blev tvunget til at ophøre med at ryge.

 

Den tidligere amerikanske præsident George Bush Sr., udviste stor begejstring for Victorinox lommekniven, da den blev præsenteret for ham personligt af Mr. Elsener under et besøg i Lugano, Schweiz.

New York Museum of Modern Art (MoMa) har en Victorinox lommekniv med i showet, af den simple årsag, at lommeknivens design, har transcenderet sit formål, og at den nu anses som et reelt kunstværk.

 

Carl Elsener III som frontmand

 

Besøgende hos Victorinox's hovedkvarter i Ibach, fortæller den dag i dag, at de ofte blev mødt af en venlig, ældre mand i blåt arbejdstøj, som viste dem rundt på facilitteterne.

Først senere blev det dem bekendt, at den ældre mand, rent faktisk var den administrerende direktør hos Victorinox og at han endda var barnebarn af selveste Victorinox grundlæggeren.

 

Carl Elsener III blev født i Ibach (Schweiz) i 1922.

Hans bedstefar, almindeligt kendt som Charles, havde åbnet en bestik forretning i Ibach i 1884, dels for at skabe beskæftigelse på et tidspunkt, hvor mange schweiziske unge, var emigrere til den nye verden.

 

I 1891 vandt virksomheden sin første kontrakt med den schweiziske hær, som tidligere havde købt tysk-fremstillede lommeknive.

Efter stifterens mor døde i 1909, valgte han hendes navn, Victoria, som hans varemærke.

 

I 1921 begyndte anvendelsen af ​​rustfrit stål, at afspejle sig i de forskellige Victorinox produkter.

 

Barnebarnet Carl III sluttede sig til selskabet som lærling  i 1937 lige fra skolenbænken af,  og han overtog rollen som administrerende direktør i 1950 fra sin egen far, på det tidspunkt hvor lommeknivene stadig blev lavet manuelt i hånden.

 

Efter indførelsen af maskinel produktion i efterkrigstidens Europa, indså han hurtigt den voksende popularitet af hans Offiziersmesser (Officer Knife) hos den amerikanske hær, flåde og luftvåben.

 

Det var faktisk amerikanerne, som omdøbte ”Offiziersmesser” til ”Schweizerkniv” (Swiss Army Knife), af ukendte årsager.

 

Opkøbet af rivalen Wenger i 2005

 

Det schweiziske militær, og butikker på de amerikanske baser, blev de helt store købere af lommeknive fra Victorinox og fra rivalen det schweiziske selskab, Wenger SA, der er baseret i Delémont i Jura-regionen nær den franske grænse.

 

Begge selskaber fik lov til at bruge den schweiziske nationale emblem. Et hvid kors på rød baggrund. Victorinox valgte at sætte sit emblem inde et skjold, mens Wenger logoet afgrænses af et kors med en lidt afrundet firkant.

 

Den schweiziske regering og hær blev enige om et kompromis, hvorefter Victorinox anvendte logoet "The Original Swiss Army Knife" (Den Originale Schweizerkniv), mens Wengers anvendte "The Genuine Swiss Army Knife" (Den Ægte Schweizerkniv).

 

Carl Elsener III medvirkede i opkøbet af Wenger i 2005. Wengers navn forbliver dog som et egentligt brand og det blev optaget i Guinness Book of Records i 2008, med sin "Giant" eller XXL model, som byder på ikke mindre end hele 87 værktøjer og 141 funktioner.

 

"Han var en utrættelig mand, der kunne arbejde på kontoret indtil klokken 02.00 om morgenen," udtalte en talsmand fra Victorinox.

"Da han vågnede op midt om natten med en idé, skrev han ideen ned med det samme, på tapetet i sit værelse for ikke at glemme det.

 

På trods af hans enorme succes, forblev hans motto: "Gueti Sache Chone immer ingen Basser Warde". Oversat betyder det: "Gode ting kan altid gøres bedre"

 

Carl Elserne blev født i Ibach, i Schweiz, den 6 Juli 1922 og døde i Schweitz den 1. Juni 2013. Han var gift med Rosmarie, som døde før ham.

Mr. Elserne efterlader 11 børn, herunder Carl Elsener IV, der nu kører den legendariske virksomhed Victorinox videre.

 

Memorial Samlerobjekt udgives af Victorinox i 2013

 

For at ære mindet om denne ekstraordinære mand, lancerede den legendariske kniv producent Victorinox i 2013, en meget specielt og yderst nobel memorial Schweizerkniv:

 

Victorinox Schweizerkniv Damast Limited Edition 2013

 

Victorinox Explorer Damast Limited Edition 2013

 

Der er tale om et yderst eksklusivt samlerobjekt i absolut verdensklasse.

 

Selve stålet på knivklingen hos denne smukke schweizerkniv er damaskus.

 

Stålet er sammensmedet i mange tynde lag, som giver en særlig høj hårdhedsgrad.

 

Knivbladet er således ekstra stærkt og holder samtidig æggen skarp i lang tid.

 

Schweiziske træ skaller pryder og udgør selve håndtaget på denne lommekniven, som naturligvis bærer Mr. Elsener Sr.'s underskrift som en indgravering.

Opret Kommentar (Spam og værdiløst indhold godkendes ikke)