Gratis fragt ved køb over 1000 kr    ✔Hurtig levering    ✔14 dages fuld returret   ❤din ekspert i knive

Proforma lempelse af knivloven i Danmark i 2016

Oprettet af nyttigbras 18-01-2016 1 Kommentarer Knive & multitools (Dansk),

Er der tale om en proforma lempelse af knivloven i Danmark i 2016?

 

Gædende Knivlov 2016 før forslag om ændring

I Danmark har vi aktuelt verdens strengeste lovgivning, hvad angår brugen af lommeknive, knive og multitools i det offentlige rum.

Det er til trods for at Danmark er et meget lille fredeligt land sammenlignet med udlandet. Man har faktisk gjort det ufatteligt besværligt for ganske almindelige mennesker at gå med en helt almindelig lommekniv.

 

Faktisk er lovgivningen så kompliceret at ordensmagten selv, meget ofte er i tvivl, når man skal vurdere om en lommekniv er lovlig eller ulovlig. Det er naturligvis uholdbart og efterlader store spørgsmålstegn ved selve kvaliteten af knivloven.

 

Formålet med indførelsen af knivloven i Danmark, var blandt andet at beskytte beskytte borgerne mod stigende kriminalitet og knivstikkerier i nattelivet. Selve loven var altså rettet mod en specifik personkreds og med et ønske om at nedbringe antallet af knivstikkerier.

Desværre har man med knivloven også ramt tusindvis af lovlydige borgere, som hverken opholder sig med knive i nattelivet eller udøver knivstikkerier mod andre borgere i det offentlige rum.

 

Disse borgere er ganske almindelige danskere, som ikke har nogen skumle intentioner. Derimod er disse borgere ofte engageret i forskellige fritidsaktiviteter som eksempelvis jagt, fiskeri, spejder m.fl.

Endvidere er en ikke uvæsentlig del af disse mennesker afhængige af eksempelvis et multitool i forbindelse med udførelse af erhverv.

Man har altså ramt rigtig mange mennesker med indførelsen af den famøse knivlov, der på nuværende tidspunkt nærmest har afledt en knivforbi.

Derfor har vores folkevalgte politikere foreslået en ændring af knivloven i 2016. Problemet er blot at der faktisk ikke er tale om en lempelse af knivloven, men derimod en skærpelse som vil gøre livet rigtig surt for endnu flere mennesker.

 

Man kan generelt sige at følgende gælder idag:

Det er lovligt til enhver tid og på ethvert sted at bære en foldekniv med et blad på højst syv cm, som ikke kan åbnes med en hånd, og hvis blad ikke kan fastlåses i udfoldet position.

 

Grafisk oversigt - Knivloven som den ser ud i dag

 

Præcis sådan en kniv ligger den dag i dag, i tusinder af lommer, biler og dametasker. Med det nye lovforslag vil alle disse fremadrettet være ulovlige og hjemle bødestraf, hvis disse bæres på offentlige steder.

 

Der lægges nemlig op til en ændring af knivloven, hvor man som borger skal dokumentere at man har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med at bære eksempelvis en lommekniv.

 

Grafisk oversigt - Knivloven 2016 efter ændring

 

Dertil kommer at der er tale om meget uklare formuleringer i selve lovteksten, som kan ses som et meget bekvemt redskab for politi og anklagemyndighed til at anlægge en forudsætning om en kriminel hensigt, som så bliver op til borgeren at modbevise.

Det er i sig selv et kæmpe stort retssikkerhedsmæssigt problem, fordi det normalt er sådan at det er Politiet og anklagemyndigheden som bærer bevisbyrden. Det er nu lagt helt over til den enkelte borger, som således skal bevise at man ikke har kriminelle hensigter i forbindelse med at man eksempelvis bærer en lille schweizerkniv med negleklipper og saks.

 

Lovforslaget vil med andre ord betyde at selv ganske små schweizerknive, med blandt andet proptrækker, kapselåbner, skruetrækker, fil, sav og et 8,5 cm.langt blad, alle bliver ulovlige at bære, med mindre man kan dokumentere at man har et anerkendelsesværdigt formål med at bære disse.

Schweizerknive er altså som bekendt funktionelle lommeknive eller foldeknive, som skal åbnes med 2 hænder. Selv her har man gjort sig store bestræbelser på at vise, at disse lommeknive faktisk kan åbnes med en hånd.

 

I stedet for at forenkle reglerne og gøre livet lettere for almindelige danskere, uden nogen kriminelle hensigter, ser det desværre ud til, at et folketingsflertal er indstillet på at lave en stramning af knivloven.

 

Vi mangler også at nævne at der ikke foreligger nogen reel dokumentation for at den eksisterende knivlov, har haft den præventative virkning som oprindeligt var formålet med knivloven.

Man kan således ikke udlede at der har været mindre knivstikkerier i nattelivet, som følge af knivlovens indførelse, eller om der er tale om et fald i kriminaliteten, hvor anvendelse af ulovlige knive indgår.

 

Derimod kan vi med sikkerhed konkludere at man har gjort livet surt for ganske almindelige danskere og forretninger som sælger knive, lommeknive og multitools.

Vi kan blot håbe at forskellige interesseorganisationer formår at tale vores folkevalgte politikere til fornuft, ja vi kan gå så vidt at sige, give dem "kniven for struben" og appellere til brugen af sund fornuft.

 

Vedtages forslaget i sin eksisterende form, ulovliggøres selv små schweizerknive, fordi formuleringen ligger op til at man skal kunne dokumentere et såkaldt anerkendelsesværdigt formål.

 

Vi mener at forslaget om ændring af knivloven anno 2016 er en katastrofe af rang. Der er i vores optik tale om hysteri og formynderi fra statens side af og vi henviser til vores Definationer af knive

 

Naturligvis skal det være lovligt at bære en helt almindelig schweizerkniv i Danmark, hvis man skulle få lyst til at tage på skovtur eller ved forefaldende arbejde ude i det fri.

 

Særligt henleder vi opmærksomheden på følgende historiske perspektiv i vores beskrivelse af knive:

 

"Lommeknive var især populære ved de amerikanske kolonier. Mænd fra alle samfundslag begyndte at bære dem, selv læger og advokater!!!"

 

Du er naturligvis meget velkommen til at kommentere denne artikel og herunder give dit synspunkt på hvad du mener om knivloven i Danmark.

 

Anvendte kilder:

http://www.rikkegundersen.dk/upl/website/artikler/Knivloven2.pdf

http://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-knivlov-skaber-forvirring-saadan-er-loven-i-dag

 

1 Kommentarer

John Hansen:
21-04-2016, 17:34:28, www.nyttigbras.dk
Svar

Der henvises til den nye knivlov som nu er vedtaget pr. 21. april 2016.
Loven træder i kraft den 1. juli 2016, og vi har i den forbindelse udarbejdet en ny artikel, som du kan læse her: Ny dansk liberal knivlov for 2016 vedtaget

Opret Kommentar (Spam og værdiløst indhold godkendes ikke)